Råvarene

Hvorfor Råvarene

 
 
 

HVORFOR RÅVARENE

Råvarene er en kolonial der du kan spare både penger og miljø ved å handle gode råvarer og husholdningsartikler i løsvekt. Kjøp det du trenger fra våre dispensere og fyll på dine egne medbrakte beholdere. Du kan også kjøpe gjenbrukbare glass, flasker, tøyposer, handlenett eller papirposer hos oss. Vi har også gode alternativer til plast, som for eksempel bambustannbørste og drikkeflaske i stål, samt råvarer til å lage din egen deodorant eller vaskemiddel.

Som kunde hos Råvarene velger du akkurat det du trenger fra naturens snopedisk, her kan du unne deg unike smaksopplevelser med god samvittighet.

Du kan kjøpe så lite eller mye du vil i løsvekt, og når du har brukt det opp er det ingenting igjen å kaste.

 

Hvorfor uten emballasje?

Råvarene er skapt ut fra et oppriktig ønske om å gjøre vårt lille bidrag for å ta vare på jorden og havet for kommende generasjoner.

I Norge tar vi i løpet av et år med oss 930 millioner plastposer fra dagligvarebutikkene, der også det meste av ferskvarene er pakket i plast.

8 millioner tonn med plast går ut i havet hvert eneste år, og i snitt kaster hver og en av oss 439 kilo husholdningsavfall i året. Det er på tide å handle!

Sammen reduserer vi avfallsmengden ved å ikke skape den i utgangspunktet. Du kjøper i kvantum, betaler kun for ønsket innhold. Ved å minimere avfall i din hverdag er du med på å skape et renere samfunn i et kollektivt engasjement.

En stor takk til alle som gledet seg til åpning av Råvarene. Video: Marcelo Riffo. Starring: Hanna Fjeldheim Dale, Arvid Øvreeide, Sina Ellinor Dagg, Jonas B. Evensen, Hilde Elise Vie, Hanna Skartveit og Lea Sangolt

Varebeholdere og hygiene

Matvarene oppbevares i hygieniske beholdere og dispensere. Her kan du fylle på i det medbrakte glasset eller posen ved å plassere det under dispenseren og trekke i hendelen.

Varer som ikke er i dispensere oppbevares i matvaregodkjente glassbeholdere og plukkes med egnede stålskjeer, omtrent som når man kjøper smågodt.

Vi har klare prosedyrer for rengjøring og påfyll av alle våre beholdere som sikrer en god og trygg handel. Våre kunder er selv ansvarlig for at medbrakte beholdere er rene og klar for bruk.

 

VARENE

Så godt som alt vi selger hos Råvarene er økologiske produkter. Noen få artikler har ennå ikke godkjent økologisk merking, men vi har likevel valgt ut enkelte varer fordi det er gode lokale produkter, eller at det foregår en prosess underveis til sertifisering. 

Har du en vare du ønsker at vi tar inn i butikken? Del gjerne ideene dine med oss.

 

Våre leverandører

Vi kjøper inn råvarer i store kvanta for å redusere emballasjen til et minimum. Underveis har vi vært så heldige å bli kjent med mange flotte ildsjeler og gode leverandører.

Vi gleder oss til vi skal presentere leverandørene våre her på siden. Følg med på facebook.

 

Poser og glass

I butikken selges glass og flasker i mange ulike størrelser til å bruke om igjen. Vi har fine tøyposer i økologisk sertifisert bomull, perfekt til påfyll, og lett å ta med seg i vesken. Alternativt kan du benytte deg av våre komposterbare kvalitetsposer i papir.

 

Egne beholdere

Du er absolutt velkommen til å ta med egne beholdere. Vei beholderen på vekten før du fyller på med det du vil ha og betal i kassen. Les mer her om hvordan handle.

Husk at beholdere du tar med skal være grundig rengjort.

 

Hva er Zero Waste?

Vi skal ikke mange år tilbake før det var helt vanlig å handle i løsvekt, og det å kaste lite var en selvfølge. I dag får vi som forbrukere kjøkkenet fyllt opp av plastavfall etter handlerunden.

Zero Waste er både en filosofi og en minimalistisk livsstil med praktiske løsninger for å minske avfallsmengden. Målet for Zero Waste er null avfall. Selv om dette ikke er helt realistisk, så ønsker vi å minimere ressursene som brukes og kastes i produksjon av mat og varer.

Hos Råvarene er vi opptatt av at vi kan alle kan gjøre noe. Du er viktig. Våre handlinger spiller en rolle.